piątek, 27 września 2013

Kotlet de volaille - krok po kroku

Dla jednych banalne, dla drugich koszmarne...
Jako nadzienie możecie wykorzystać np. ziołowe masełko do tego dodać żółtego sera. Jest wiele różnych wariacji.



Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka duża lub 4 filety
  • 50 g masła podzielić na 4 kawałki schłodzić
  • 2 plastry żółtego sera (podzielone na pół - 4 niewielkie kawałki)
  • sól, pieprz, papryka słodka,curry
  • panierka
  • olej do głębokiego smażenia
Opłukane i oczyszczone błon mięso dzielę na 4 filety. Każdego fileta włożyć między folię spożywczą i rozbić cienko tłuczkiem. Można fileta przekroić na połówkę nie docinając do końca by został 1 kawałek jak na zdjęciu


 przyprawić,

 położyć schłodzony kawałek masełka, (u mnie miniaturowy :)
 sera żółtego,

zawinąć.

 
Panierować w jajku, bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju około 7-8 minut. Osączyć na ręczniku papierowym.

Jajko do panierki:
1 jajko roztrzepuję dodaję szczyptę soli, pieprzu, 2 łyżki mąki i 1/4 szk mleka. Mieszam by nie było grudek. Powstanie Wam coś w rodzaju ciasta, powinno być troszkę gęściejsze jak naleśnikowe.


Ps. Kiedy smażycie w głębokim tłuszczu kotlet będzie upieczony i soczysty. Smaży się równomiernie z każdej strony.  Smażąc na patelni musicie obracać i smażyć dłużej, zdarza się, że masło zacznie wówczas wypływać.

3 komentarze:

  1. Jeszcze nie próbowałam ale te zdjęcia mnie zachęcają bym wreszcie spróbowała :) Mniaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarze, cieszę się że się podoba i zachęcam do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger