wtorek, 1 października 2013

Kapusta kiszona zasmażana

Kapustę kiszoną bardzo lubię aczkolwiek nie często robię ze względów różnych następstw po jej spożyciu ;)
Mój M. jest nią zachwycony więc podzielę się z Wami przepisem.



Składniki:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • niewielki kawałek kości wieprzowej lub 2 skrzydełka (10, 20 dag)
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Zagotować 3/4 l wody, dodać do niego wypłukane suszone grzyby, oczyszczone skrzydełka lub kość. Gotować 15 minut, następnie dodać kiszoną kapustę, wcześniej pokrojoną na 2 cm kawałki, przyprawy, zagotować. Po zagotowaniu odkrywamy garnek z kapustą, ulotnią się wówczas olejki eteryczne, które powodują gorzkawość kapusty. Gotować 15 minut bez przykrycia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić dodać do kapusty. Gotować 0,5 godziny pod przykryciem. Masło roztopić dodać mąkę rozmieszać, zasmażać 1 minutę cały czas mieszając (zasmażka I stopnia) dodać do kapusty przemieszać by nie powstały grudki, zagotować i podawać.

Doskonale pasuje do wieprzowiny oraz z samymi ziemniaczkami .

Ps. 
  • Ugotowane grzyby możecie wyciągnąć łyżką cedzakową z wywaru jeszcze przed dodaniem kapusty, przestudzić, drobno pokroić i dodać z cebulą do kapusty.
  • Kapustę kiszoną możecie również przepłukać w zimnej wodzie przed gotowaniem, nie będzie taka kwaśna. Ja tego nie robię, bo po prostu lubię kwaśną ;)

2 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger