poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Zupa cukiniowa

Jeden z pomysłów na wykorzystanie cukinii. U mnie ma ona wszechstronne zastosowanie, panieruję ją jak kotlety i smażę, piekę na grillu, robię z niej placki jak ziemniaczane i sałatki do słoików.


Składniki:
  • niewielki kawałek mięsa (może to być kość wieprzowa, 2 pałeczki lub skrzydełka z kurczaka)
  • 3 marchewki
  • pęczek zieleniny (pietruszka, koperek, seler, lubczyk, bazylia, rozmaryn)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cukinia (około 30 cm)
  • przyprawy: Vegeta, pieprz, kwasek cytrynowy
  • 180g jogurtu naturalnego (u mnie Zott)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Mięso przepłukuję, zalewam 2 litrami zimnej wody, dodaję pęczek zieleniny i gotuję około 0,5 godz. Następnie dodaję obraną i pokrojoną marchewkę. Cebulę obieram, kroję w kostkę podsmażam na łyżce oleju do zeszklenia, dodaję do niej obrany i zmiażdżony czosnek podsmażam chwilkę i przekładam do wywaru.Cukinię obieram jeśli ma grubą skórę a jeśli jest młodziutka to jedynie oczyszczam pod wodą, odcinam końce i trę na tarce o grubych oczkach. Posypuję szczyptą kwasku, przemieszam i dodaję do wywaru, przyprawiam, gotuję około 10 min. W tym czasie mieszam skrobię w 2 łyżkach zimnej wody dodaję do zupy, doprowadzam do wrzenia, odstawiam. Do jogurtu dodaję szklankę gorącej zupy mieszam do połączenia składników, przelewam do reszty zupy. Można ją podać z ryżem, makaronem czy ugotowanymi ziemniakami lub po prostu samą.



                                                   Polecam :)

2 komentarze:

  1. Pyszna,bardzo lubię cukiniową zupę od czasu,gdy ją pierwszy raz ugotowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też, tylko moje szkraby coś nie mogą się do niej przekonać ale myślę, że im to minie z czasem.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger