piątek, 26 lipca 2013

Szybkie burrito

Nie będę ukrywać, że robiłam je pierwszy raz. Z pewnością wymaga jeszcze pewnych poprawek aczkolwiek to , które zrobiłam smakowało mi baardzo. Dlatego też podzielę się z Wami tym co pyszne.




Składniki:
  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego (takie lubię, można użyć wieprzowego)
  • opakowanie placków tortilli (6 szt.)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 0,5 szk. wody
  • 1 limonka
  • przyprawy: papryka ostra, chili, pieprz biały, sól
  • salsa dip hot - ostry dip pomidorowy z papryką i cebulą (kupiłam w Lidlu)

2 ząbki czosnku obieram, miażdżę i drobniutko kroję, podsmażam na łyżce oleju dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Mięso przyprawiam między czasie,dodaję otartą skórkę z limetki, gdy się podsmaży przekładam do miseczki. Obieram i miażdżę 2 ząbki czosnku, cebulę kroję w drobną kostkę. Na tą samą patelnię na której smażyłam mięso wlewam łyżkę oleju, podsmażam lekko cebulkę , czosnek, dodaję przecier pomidorowy, wodę, sok wyciśnięty z połowy limonki, przyprawiam solą, pieprzem. Pozostawiam na małym ogniu około 10 minut, sos powinien się zredukować. Dodaję odcedzoną fasolę, mięso i wszystko razem podsmażam na małym ogniu około 5 minut by smaki się połączyły. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucam placki tortilli, około 15 sekund z każdej strony tak by były elastyczne a nie przysmażyły się. Przekładam na talerz, układam ciepły farsz (około 4 łyżki) i zawijam jak tortillę .



Podałam z gotowym ostrym dipem. Nie będę ukrywać, że przepis na burrito jeszcze zagości na blogu ale już w innym wykonaniu bardziej autorskim. Postaram się sama zrobić placki tortilli i do farszu dodać warzywa ale to w przyszłości:) 


Życzę smacznego!

6 komentarzy:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger