poniedziałek, 15 lipca 2013

Omlet

Od 2 tygodni króluje na stole śniadaniowym. Moje szkraby wprost za nim przepadają, zastanawia mnie tylko jak długo to będzie trwało. 



Składniki na 1 omlet o śr. 24cm:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli, pieprzu
Składniki na nadzienie:
  • 1 parówka lub 1/2 laski kiełbasy zwyczajnej
  • średnia cebula
  • 1/2 pomidora
Parówkę kroję w półksiężyce, cebulę w piórka, pomidora w kostkę. Podsmażam na łyżce oleju cebulkę, gdy zmięknie i zacznie się rumienić dodaję parówkę lub kiełbasę a na samym końcu pomidora. Pozostawiam na maleńkim ogniu.
Jajka myję, rozbijam do miseczki dodaję mleko, sól, pieprz. Wszystko delikatnie ubijam trzepaczką lub widelcem, aż się spienią i dokładnie połączą. Rozgrzewam patelnię do naleśników, wkładam odrobinę masła, gdy się rozpuści wlewam masę jajeczną. Smażę na małym ogniu co chwilę potrząsając patelnią. Gdy masa się zetnie nakładam na połowę ciepły farsz i przykrywam drugą połową omletu. Podałam polane np. ketchupem lub z ulubioną sałatką. 



                                                   Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger