poniedziałek, 24 czerwca 2013

Ryba w sosie ziołowym

Lekki i smaczny obiad. Bardzo lubię i polecam filety z dorsza ale tym razem miałam zamrożonego morszczuka więc hm... nie wyrzucę.

Składniki:
  • filety rybne 5 szt.
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • mały pęczek koperku, kolendry, po 3 listki bazylii, szałwii, mięty
  • 0,5l wody 
  • 1 kostka rosołowa drobiowa 
  • lub 0,5 l rosołu wówczas nie dodajemy wody i kostki rosołowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ciasto do ryby według tego przepisu
Rozmrożoną rybę solę, pieprzę, robię ciasto i odstawiam do czasu zrobienia sosu.
Nie ukrywam, że najlepszy jest rosołek ale dla zapracowanych bądź chcących zrobić szybko obiad wystarczy zagotować wodę dodać do niej kostkę rosołową, umyte i pokrojone drobniutko zioła. Wszystko to zagotować dodać rozmieszaną w zimnej wodzie skrobię, ponownie zagotować i dodać jogurt rozmieszany w odrobinie gorącego sosu. Odstawić, rybę osączyć np. na papierowym ręczniku moczyć w cieście i usmażyć.  


Podałam ją z ryżem, ale równie dobra będzie z młodymi ziemniaczkami. 
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ale smaczna rybka :) mój Hektor skutecznie utrudniałby Ci przyrządzenie jej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham wszystko co jest z rybami:P Ryby rządzą:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och ja też, są zdrowe, lekkie i do tego smaczne. Tylko do moich dzieci one nie przemawiają ale zacznę je częściej robić to może się nauczą;)

      Usuń
  3. wszystko ok ale nie łączy sie węglowodanów z białkiem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och no ja wiem ale co zrobić jak pokusa większa ;)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger