czwartek, 14 lutego 2013

Ryba po "Chińsku"

Mąż ją wprost uwielbia! oryginalny przepis pochodzi z tej strony: Przepisy kuchni chińskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiej
http://www.kuchnieorientu.pl/portal/przepis/67/chrupiaca-ryba-w-slodko-pikantnym-sosie
Zmodyfikowałam troszkę na własne potrzeby może nie tyle smakowe (bo z pewnością ta oryginalna jest lepsza) co zdrowotne nie przetrawię takiej ilości papryczki chili :(

ok. 0,5 kg dorsza lub innej ryby rozmrozić i zamarynować na ok.20 min
składniki marynaty: 
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
 w czasie gdy ryba się marynuje kroimy w drobną kostkę:

  • 0,5cm kawałeczek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulę dymkę
  • 0,5 papryczki chili



Sos:
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,5 łyżeczki cukru 
  • 0,5 szk bulionu z kury (np. z kostki - by specjalnie nie gotować rosołu :))
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (jaka jest pod ręką)
  • sól, pieprz do smaku
Ciasto do obtoczenia ryby powinno być troszkę gęstsze jak naleśnikowe:
  • 0,5 szk mąki pszennej
  • 2 łyżki kukurydzianej
  • woda ok. 0,5 szk 
  • szczypta soli, pieprzu
Mieszamy składniki sosu, robimy ciasto.

Rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy dymkę, imbir, chili, czosnek. Dodajemy przygotowany sos, gotujemy do zagęszczenia.
Rybę zanurzamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy.
Gotową rybę polewamy przygotowanym sosem


Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger