Składniki:
- 2,5 kg opłukanych i obranych z szypułek truskawek
- 2 cm kawałek świeżego imbiru - obrany, starty na tarce bądź pokrojony w drobną kosteczkę
- 10 g kwasku cytrynowego
- 1 kg cukru
- 2 opakowania środka żelującego 2:1 (np. Gellwe Konfiturex 80 g)
Wszystkie truskawki miksuję blenderem, dodaję do nich kwasek i środek żelujący. Doprowadzam do wrzenia dodaję imbir, gotuję delikatnie 5 minut a następnie dodaję cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści, gotujemy minutkę. Można gorące wlewać do słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 min. Osobiście przestudzam odrobinę, wlewam do słoiczków i pasteryzuję 10 min. Chyba jestem tradycjonalistką ;)
Dżem jest rewelacyjny, nie wyczuwa się imbiru, którego jest niewiele a mimo to podkreśla smak truskawki, sprawia, że jest bardziej wyrazisty. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.