sobota, 22 czerwca 2013

Dżem truskawkowy z dodatkiem imbiru

Truskawki kocham, mogłabym je jeść kilogramami mają więcej witaminy C niż cytryna, wapń, fosfor oraz dużą zawartość żelaza. Oczywiście są mało kaloryczne i uwielbiane przez moje córeczki. Dlatego robię dżemy truskawkowe bo wiem, że je chętnie zjedzą.

Składniki:
  • 2,5 kg opłukanych i obranych z szypułek truskawek
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru - obrany, starty na tarce bądź pokrojony w drobną kosteczkę
  • 10 g kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru
  • 2 opakowania środka żelującego 2:1 (np. Gellwe Konfiturex 80 g)

Wszystkie truskawki miksuję blenderem, dodaję do nich kwasek i środek żelujący. Doprowadzam do wrzenia dodaję imbir, gotuję delikatnie 5 minut a następnie dodaję cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści,  gotujemy minutkę. Można gorące wlewać do słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 min. Osobiście przestudzam odrobinę, wlewam do słoiczków i pasteryzuję 10 min. Chyba jestem tradycjonalistką ;)









Dżem jest rewelacyjny, nie wyczuwa się imbiru, którego jest niewiele a mimo to podkreśla smak truskawki, sprawia, że jest bardziej wyrazisty. Polecam!
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger