Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 80g makaronu sojowego
- 5 grzybków mun
- 1 średnia marchewka
- 1/3 szk. zielonego groszku
- 5 suszonych pomidorów
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 duża lub 2 średnie cebule
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli suszona lub świeża (jest ostrzejsza)
- około 5 łyżek wody do podduszenia
- olej do smażenia ze suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
Makaron zalewam zimną wodą i moczę około 10 min. Odcedzam i przelewam wrzątkiem następnie przepłukuję jeszcze zimną wodą. Przecedzony kroję nożyczkami na około 5 cm kawałki. Grzyby zalewam wrzątkiem i moczę 5 min. następnie kroję w kostkę. Marchewkę obieram, kroję w słupki. Pomidory, połowę cebuli, imbir, chilli kroję w drobną kostkę, drugą połowę cebuli w piórka. Do łyżeczki octu dodaję przyprawy, mieszam w garnuszku i odstawiam.
Rozgrzewam patelnię z łyżką oleju dodaję marchewkę podsmażam chwilkę i podlewam odrobią wody tak by się poddusiła 5 min.(Uwaga! pryska!) Gdy woda odparuje dolewam łyżkę oleju dodaję kolejno cebulę w piórka, cebulę z czosnkiem, imbir chwilkę podsmażam. Dodaję mięso na nie wylewam ocet z przyprawami mieszam by się nie przypaliło, można podlać łyżką wody by troszkę poddusić. Woda szybko odparuje i mięso się przysmaży nabierze ładnego koloru wówczas dodaję pomidory, paprykę, grzyby, groszek i oczywiście makaron. Mieszam to wszystko chwilę razem podsmażam i obiadek gotowy. Danie polałam po wierzchu łyżką sosu sojowego.
Mąż był zachwycony ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.