A oto przepis według którego robię te pyszności.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- około 30dag mąki ziemniaczanej
Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie. Cedzę, odstawiam na 5 minut by odparowały, następnie przeciskam przez wyciskacz, odstawiam do lekkiego wychłodzenia. Kluski wyrabiam w garnku a to dlatego, że po wyrównaniu ziemniaków w naczyniu dzielę na 4 równe części (w krzyż). Wyciągam 1 część ziemniaków i na to miejsce wsypuję skrobię ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków). Dodaję jajka i wyrabiam do momentu aż składniki się połączą i będzie jednolite ciasto. Formuję niewielkie kluseczki, wrzucam na wrzącą posoloną wodę i gotuję około 5 minut na małym ogniu. Można oczywiście sprawdzić stopień ugotowania wyciągając 1 kluskę i krojąc ją na połowę. Powinna być jednolita, jeśli środek jest jaśniejszy należy jeszcze 2 minutki pogotować.
Podałam z gulaszem do, którego dodałam kilka pieczarek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.