piątek, 10 maja 2013

Kluski śląskie

Kto ich nie kocha?! Są pyszne aczkolwiek dawno ich nie robiłam, dlatego dzisiaj się zmobilizowałam.
A oto przepis według którego robię te pyszności.

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • około 30dag mąki ziemniaczanej

Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie. Cedzę, odstawiam na 5 minut by odparowały, następnie przeciskam przez wyciskacz, odstawiam do lekkiego wychłodzenia. Kluski wyrabiam w garnku a to dlatego, że po wyrównaniu ziemniaków w naczyniu dzielę na 4 równe części (w krzyż). Wyciągam 1 część ziemniaków i na to miejsce wsypuję skrobię ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków). Dodaję jajka i wyrabiam do momentu aż składniki się połączą i będzie jednolite ciasto. Formuję niewielkie kluseczki, wrzucam na wrzącą posoloną wodę i gotuję około 5 minut na małym ogniu. Można oczywiście sprawdzić stopień ugotowania wyciągając 1 kluskę i krojąc ją na połowę. Powinna być jednolita, jeśli środek jest jaśniejszy należy jeszcze 2 minutki pogotować.


 Podałam z gulaszem  do, którego dodałam kilka pieczarek. Smacznego!                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger