Dzień grilla
Nie bacząc na pogodę zrobiliśmy na obiad szaszłyki, kiełbaski i kruche z truskawkami na deser. Mięso zamarynowałam z samego rana ale lepiej jest zamarynować na noc.
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 15 pieczarek
Filety myjemy, kroimy na 2 cm kawałki, marynujemy. Papryki płuczemy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w grubsze piórka. Pieczarki płuczemy, kroimy na połówki lub ćwiartki jeśli są duże. Kolejność nabijania dowolna ;). Szaszłyki posypuję przyprawą do nich przeznaczoną. Pieczemy powoli na rozżarzonym grillu z obu stron.
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka ziół (miałam jeszcze suszone oregano i melisę - drobno pokruszyłam)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu balsamico
Troszkę eksperymentalna jest moja marynata ale szaszłyki wyszły świetne.
Do nich sos czosnkowy i sos barbecue. Polecam również świeżą sałatę lodową z sosem winegret lub sałatkę grillową.
i przypaliłam ;)
Więcej zdjęć w Galerii.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOoo! Jakiś wypiek z kruszonką widzę. : )
OdpowiedzUsuńMajówka z grillem musiała być udana!
Cha, cha pokruszyłam ciasto kruche, chciałam zetrzeć ale miałam za mało schłodzone.
UsuńAle wyszło bardzo apetycznie. : ) Podoba mi się!
UsuńOjej dostałam ślinotoku,w tym roku jeszcze nie jadłam potrwa z grilla. Zgłodniałam !
OdpowiedzUsuń