niedziela, 5 maja 2013

Dzień grilla

Nie bacząc na pogodę zrobiliśmy na obiad szaszłyki, kiełbaski i kruche z truskawkami na deser. Mięso zamarynowałam z samego rana ale lepiej jest zamarynować na noc.

Składniki:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 15 pieczarek
Filety myjemy, kroimy na 2 cm kawałki, marynujemy. Papryki płuczemy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w grubsze piórka. Pieczarki płuczemy, kroimy na połówki lub ćwiartki jeśli są duże. Kolejność nabijania dowolna ;). Szaszłyki posypuję przyprawą do nich przeznaczoną. Pieczemy powoli na rozżarzonym grillu z obu stron.

Marynata do mięsa:  
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka ziół (miałam jeszcze suszone oregano i melisę - drobno pokruszyłam)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu balsamico
Troszkę eksperymentalna jest moja marynata ale szaszłyki wyszły świetne.
Do nich sos czosnkowy i sos barbecue. Polecam również świeżą sałatę lodową z sosem winegret lub sałatkę grillową



i przypaliłam ;)
Więcej zdjęć w Galerii.
  

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo! Jakiś wypiek z kruszonką widzę. : )
    Majówka z grillem musiała być udana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cha, cha pokruszyłam ciasto kruche, chciałam zetrzeć ale miałam za mało schłodzone.

      Usuń
    2. Ale wyszło bardzo apetycznie. : ) Podoba mi się!

      Usuń
  3. Ojej dostałam ślinotoku,w tym roku jeszcze nie jadłam potrwa z grilla. Zgłodniałam !

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger