poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Gulasz

Chyba mam wiosennego lenia dlatego obiad był prosty i smaczny.
Przygotowanie około 45min.

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa gulaszowego indyczego
  • 1 średnia cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry
  • woda 0,5 l
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Zott (jest gęsty i nie ścina się)
Mięso płuczemy, odsączamy, większe kawałki kroimy i przyprawiamy według uznania. Dzisiaj delikatnie przyprawiłam 0,5 łyżeczki soli, papryki, carry i szczypta pieprzu. Cebulkę obieram, kroję w drobną kostkę podsmażam na łyżce oleju, dodaję obrany i zmiażdżony czosnek. Chwilę podsmażam, przekładam do garnka z wodą, obieram marchewkę drobno kroję dodaję do cebulki. Doprowadzam do wrzenia. Przyprawione mięso podsmażam do zrumienienia i dodaję do reszty. Dolewam wody aby przykryło mięso. Gotuję wszystko do miękkości (około 20 min). Skrobię rozprowadzam w 3, 4 łyżkach wody, dodaję do gulaszu gotuję minutkę. W miseczce mieszam jogurt z niewielką ilością gorącego sosu, dodaję to go gulaszu. Mieszam by nie przywarło i odstawiam. Podałam z ziemniaczkami i piklami.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. W prostocie tkwi siła :) Smaczny obiadek:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, czasami szukamy czegoś niezwykłego a zwykłe smakuje pysznie :)

      Usuń
  2. Malgorzata Katrenak9 kwietnia 2013 17:38

    miesko z indyka jest pyszne!i gulasik,i kotleciki...tez uwazam ze proste jest dobre!
    i praktyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie za komentarze i odwiedzanie. Pozdrawiam

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger