wtorek, 9 kwietnia 2013

Obiad dla dzieci i nie tylko...

Prosty, lekki pachnący ziołami.

Składniki na 2 małe porcje:
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 nóżka z kurczaka (lub pojedyncza pierś)
  • sól, pieprz, vegeta do smaku
  • 0,5 szk. wody
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Ryż gotujemy w posolonej wodzie około 15 min na małym ogniu.
Nóżkę myjemy, obieramy ze skóry, filetujemy, kroimy w niewielkie kawałki. Przyprawiamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do niewielkiego garnka dodajemy 0,5 szk. wody, dusimy około 10min dodajemy pesto, rozmieszaną w zimnej wodzie skrobię, zagotować. Jogurt rozmieszać w niewielkiej ilości sosu, dodać do reszty i odstawić.

Podałam z ryżem i surówką z białej kapusty.

2 komentarze:

  1. Wygląda extra, już dawno dzieckiem nie jestem, ale narobiłaś mi smaka na takie jedzonko....:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest łagodne, pachnie bazylią i zajęło mi 40 min.

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger