poniedziałek, 11 marca 2013

Nalewka z aronii

Wiem, że nie jest to czas na robienie nalewki ale jest czas na jej picie :) . Może ktoś z Was skorzysta w przyszłości.



Składniki na 1 porcję (4 butelki 0,5l):

  • 60 dag aronii
  • 200 listków wiśni z ogonkami
  • 1,5l wody
Obraną aronię i  listki płuczemy, przecedzamy. Zalewamy zimną wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut od zagotowania. Pozostawiamy na 24h. Przecedzamy, dodajemy:
  • 2 dag kwasku
  • 80 dag cukru
należy to zagotować, ostudzić i dodać:
  • 0,5l spirytusu
rozmieszać i przelać do butelek. Pozostawić ją na minimum 2 miesiące a potem już tylko się delektować. Oczywiście wstrząsnąć przed otwarciem.


 Wasze Zdrowie ;)



Polecam Wam również inne nalewki.

Ps. Po kilku latach robienia tej nalewki zawsze robiła mi się delikatna galaretka. Dostałam wskazówkę od siostry aby 0,5 l spirytusu rozcieńczyć 0,5 szkl. zimnej przegotowanej wody. Jeszcze tego nie wypróbowałam ale może skorzystacie ze wskazówki :)

2 komentarze:

  1. Jest to jedna z najlepszych nalewek.Tez robię z tego przepisu .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? :) nawet nie znam autora tego przepisu, jedyną osobą na którą się mogę powołać jest moja mama.

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger