Składniki:
- 100 g ryżu (u mnie biały długoziarnisty 1/2 szklanki)
- 110 g bakłażanu (1/2 sztuki)
- 100 g czerwonej papryki (1/2 sztuki)
- 80 g łososia wędzonego na zimno
- 30 g kaparów z zalewy (1/2 słoiczka)
- 50 g suszonych pomidorów z zalewy
- 15 g cebuli dymki (1 szt.)
- natka pietruszki, szczypior z cebuli
- 1 szklanka bulionu (rosół)
Do wrzącego bulionu wsypać ryż, zagotować zmniejszyć ogień i mieszać od czasu do czasu by się nie przypalił. Gotować 10 minut, przykryć pokrywką i odstawić na kolejne 10 - 15 minut. Można oczywiście sobie ułatwić i ugotować woreczek ryżu w posolonej wodzie.
Bakłażan pokroić wzdłuż w 1 cm plasterki i obsmażyć z obu stron na patelni z dodatkiem oleju z pomidorów suszonych. Wystudzić i pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w drobną kostkę zeszklić i dodać do ryżu. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Pomidory suszone i łososia również. Natkę pietruszki i szczypior drobno pokroić, kapary odcedzić. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, wymieszać i spróbować. Osobiście niczym nie doprawiałam ale jeśli dla Was będzie mało wyraziste to sól pieprz do smaku.
Ps. Taką sałatkę możecie zabrać do pracy w formie obiadu. Pyszna:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.