piątek, 8 marca 2024

Sałatka z bakłażanem i łososiem

Ostatnio zaczynam poszukiwać czegoś nowego. Wyszła mi całkiem fajna wariacja, do pracy na zimno jak znalazł. 



Składniki:
  • 100 g ryżu (u mnie biały długoziarnisty 1/2 szklanki) 
  • 110 g bakłażanu (1/2 sztuki) 
  • 100 g czerwonej papryki (1/2 sztuki) 
  • 80 g łososia wędzonego na zimno
  • 30 g kaparów z zalewy (1/2 słoiczka)
  • 50 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 15 g cebuli dymki (1 szt.) 
  • natka pietruszki, szczypior z cebuli
  • 1 szklanka bulionu (rosół) 
Do wrzącego bulionu wsypać ryż, zagotować zmniejszyć ogień i mieszać od czasu do czasu by się nie przypalił. Gotować 10 minut, przykryć pokrywką i odstawić na kolejne 10 - 15 minut. Można oczywiście sobie ułatwić i ugotować woreczek ryżu w posolonej wodzie. 
Bakłażan pokroić wzdłuż  w 1 cm plasterki  i obsmażyć z obu stron na patelni z dodatkiem oleju z pomidorów suszonych. Wystudzić i pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w drobną kostkę zeszklić i dodać do ryżu. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Pomidory suszone i łososia również. Natkę pietruszki i szczypior drobno pokroić, kapary odcedzić. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, wymieszać i spróbować. Osobiście niczym nie doprawiałam ale jeśli dla Was będzie mało wyraziste to sól pieprz do smaku. 

Ps. Taką sałatkę możecie zabrać do pracy w formie obiadu. Pyszna:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger