Niezastąpione do sosu tatarskiego lub jako pyszna, samodzielna przekąska na imprezowym stole.
Dla mnie bajka :)
Składniki:
- 250g opieńki
- 1kg grzybów (podgrzybki, kozaki)
Zagotować 2 l wody z dodatkiem pęczka zieleniny:
- tymianek, rozmaryn, pietruszka seler, por, koper, lubczyk
- 1-2 cm kawałek papryczki chilli
- 1 stołowa łyżka soli (u mnie kamienna).
Gotować 10 min na małym ogniu, wyjąć papryczkę.
(Ps. z wywaru odlałam 400 ml do opieniek, ponieważ gotuję je w oddzielnym naczyniu 7-10 min żeby się nie rozgotowały, to są delikatne grzybki).
Wrzucić oczyszczone i opłukane grzyby. Gotować 15 minut od momentu zagotowania na małym ogniu. Odcedzić.
Do słoika 310 ml lub większy włożyć:
- 1 mały liść laurowy
- po 2 ziarna ziela angielskiego, jałowca, pieprzu czarnego, pieprzu zielonego
- gorczyca biała - szczypta
Zagotować zalewę:
- 1 l wody
- 1 szklanka octu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
Do słoików z przyprawami włożyć grzyby do 3/4 wysokości, zalać zalewą. Zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Smacznego :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.