Czosnek niedźwiedzi dostępny sezonowo ma swoje wspaniałe właściwości o których możecie poczytać więcej tutaj. Pesto z tej rośliny robiłam pierwszy raz i bardzo mi smakuje. W przepisie podaję swoje proporcje, które po połączeniu składników stanowią o smaku potrawy.
Składniki:
- 90 g czosnku niedźwiedziego
- 40 g orzechów nerkowca
- 50 g twardego sera (u mnie Grana Padano)
- 70-80 ml oliwy z oliwek
Jest pyszne z makaronem ale i jako pasta do pieczywa. Można resztę przełożyć do słoiczka, zalać oliwą zakręcić i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego :)
Nigdy nie jadłam takiego pesto.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, jest bardzo fajne w smaku. Pozdrawiam :)
UsuńOoo, dla mnie to też nowość:D Z wielką chęcią spróbuję takiego pesto:)
OdpowiedzUsuń