niedziela, 19 czerwca 2022

Żeberka pieczone w ziołach

Zazwyczaj żeberka kroiłam na mniejsze części, jednak tym razem cały kawałek wylądował w piekarniku. Decyzji absolutnie nie żałuję. Mięso wyszło soczyste i pachnące ziołami. Zapraszam po przepis. 


Składniki:

  • 1200g żeberek wieprzowych z kością
  • Przyprawy: sól, przyprawa do gulaszu, papryka słodka po 2,3 szczypty
  • Zioła: kolendra, rozmaryn, tymianek - po 4 gałązki
Mięso umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać w 4 miejscach. Natrzeć solą i przyprawami. Zioła opłukać i włożyć w nacięcia, po gałązce z każdego rodzaju. 


Mięso związać nitką lub wbić 2 patyczki szaszłykowe. Włożyć do rękawa do pieczenia, spiąć. Nagrzać piekarnik do 150ºC. Włożyć mięso, podnieść temperaturę na 200º i piec 1,5 - 2 godziny góra/dół.


Wyszło pysznie, smacznego :-) 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger