czwartek, 20 stycznia 2022

Pieczone warzywa

Bywa w życiu tak, że jesteśmy zmuszeni zmienić coś w swoim żywieniu by wspomóc leczenie organizmu. Bywa również tak, że poprzez wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców a ograniczenie cukrów, węglowodanów i mięsa można zmniejszyć ilość przyjmowanych lekarstw bądź zastopować rozwój choroby. Wszystko powinno być oczywiście pod okiem lekarza :)

Polecam jako dodatek bądź danie główne pieczone warzywa, robi się samo bo oprócz obrania, oprószenia ziołami nie wymagają większej pracy.

W tym zestawie na pełną standardową blachę do piekarnika:

  • dynia Hokkaido około 500 g
  • pieczarki około 10 sztuk
  • brukselka około 10 -15 sztuk
  • 4 kawałki selera naciowego
Warzywa oczyścić, obrać i pokroić na połówki. Jeśli są nieduże można zostawić w całości. Dynię i selera w grubszą kostkę 2x3. Blachę wysmarować olejem, ułożyć warzywa i oprószyć przyprawą np."do grillowanych warzyw" bądź "ziołami do sałatek". Można pominąć te przyprawy i użyć samej soli i pieprzu. Wszystko zależy od tego co lubicie :)

Piekarnik nagrzać do 200ºC i do nagrzanego włożyć warzywa na 20 min góra - dół i 10 min termoobieg. Możecie skrócić czas pieczenia o 5 min ale musicie sobie sprawdzić twardość warzyw jaka Wam odpowiada.


Pyszna jest brukselka pieczona - a nie przepadam za gotowaną ;)
Dynia i pieczarki też są bardzo fajne w smaku, seler korzeniowy - niestety nie mój gust.

Polecam spróbować, smacznego i miłego:)

1 komentarz:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger