Tym razem zrobiłam coś dla osób smakujących w mięsie :) Panowie w głównej mierze powinni być zadowoleni z tej propozycji. Panie również zapraszam do skosztowania.
Składniki:
- 2 kg karczku
- 300 g boczku wędzonego
- 100 g cebuli (1 większa sztuka)
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego - zmiażdżyć
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżeczki "grill klasyczny"
- 2 łyżeczki "przyprawy do karczku"
- 2 łyżeczki soli (u mnie kamienna)
Pieprz zmiażdżyć w moździerzu dodać resztę przypraw oprócz soli. Wymieszać.
Mięso opłukać zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać co 2 cm nie docinając do końca tak by był ciągle w 1 kawałku. Natrzeć solą i przyprawami.
Boczek pociąć wzdłuż na około 7,8 plastrów. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka obojętnie. W nacięcia włożyć plasterek boczku i piórka cebuli.
Całość włożyć do rękawa, można opcjonalnie obłożyć kilkoma liśćmi białej kapusty.
Piekarnik wcześniej nagrzać i piec w 200ºC przez 1,5 do 2 godzin góra - dół.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.