czwartek, 20 stycznia 2022

Pieczeń z karczku faszerowana boczkiem i cebulą

Tym razem zrobiłam coś dla osób smakujących w mięsie :) Panowie w głównej mierze powinni być zadowoleni z  tej propozycji. Panie również zapraszam do skosztowania.




Składniki:
  • 2 kg karczku
  • 300 g boczku wędzonego
  • 100 g cebuli (1 większa sztuka)
przyprawy: 
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego - zmiażdżyć 
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżeczki "grill klasyczny"
  • 2 łyżeczki "przyprawy do karczku"
  • 2 łyżeczki soli (u mnie kamienna)
Pieprz zmiażdżyć w moździerzu dodać resztę przypraw oprócz soli. Wymieszać.


Mięso opłukać zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać co 2 cm nie docinając do końca tak by był ciągle w 1 kawałku. Natrzeć solą i przyprawami.


Boczek pociąć wzdłuż na około 7,8  plastrów. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka obojętnie. W nacięcia włożyć plasterek boczku i piórka cebuli.


Całość włożyć do  rękawa, można opcjonalnie obłożyć kilkoma liśćmi białej kapusty. 


Piekarnik wcześniej nagrzać i piec w 200ºC przez 1,5 do 2 godzin góra - dół.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger