środa, 30 października 2019

Sok z jarmużu i pomarańczy

Jarmuż - warzywo z rodziny kapustnych zbyt mało doceniane w naszych domach, być może z powodu specyficznego smaku. Powiem szczerze, że sama nie przepadam. Wiem jednak, że ze względu na jego bogactwo witaminowe powinniśmy się przełamać i wprowadzić do codziennej diety. Na stronie Poradnik Zdrowie znajdziecie mnóstwo informacji o jego właściwościach prozdrowotnych, ja nie będę powielać tych treści.

Jeśli ktoś ma problem (jak ja) z jedzeniem go w formie sałatek to polecam sok wyciskany najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej.





Składniki:

  • 100 g jarmużu
  • 4 duże pomarańcze
  • 3 jabłka
Pomarańcze obrać,pokroić w mniejsze kawałki,  jabłka opłukać, usunąć ogonki i pokroić razem z całym gniazdem nasiennym, jeśli nie jest zepsute. Jarmuż kupiłam gotowy do użycia pokrojony i opłukany ponieważ własnego nie posiadam. Do wyciskarki wkładać naprzemiennie jarmuż, pomarańcze i jabłka.

NA ZDROWIE!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger