Jarmuż - warzywo z rodziny kapustnych zbyt mało doceniane w naszych domach, być może z powodu specyficznego smaku. Powiem szczerze, że sama nie przepadam. Wiem jednak, że ze względu na jego bogactwo witaminowe powinniśmy się przełamać i wprowadzić do codziennej diety. Na stronie
Poradnik Zdrowie znajdziecie mnóstwo informacji o jego właściwościach prozdrowotnych, ja nie będę powielać tych treści.
Jeśli ktoś ma problem (jak ja) z jedzeniem go w formie sałatek to polecam sok wyciskany najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej.
Składniki:
- 100 g jarmużu
- 4 duże pomarańcze
- 3 jabłka
Pomarańcze obrać,pokroić w mniejsze kawałki, jabłka opłukać, usunąć ogonki i pokroić razem z całym gniazdem nasiennym, jeśli nie jest zepsute. Jarmuż kupiłam gotowy do użycia pokrojony i opłukany ponieważ własnego nie posiadam. Do wyciskarki wkładać naprzemiennie jarmuż, pomarańcze i jabłka.
NA ZDROWIE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.