Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 słoik papryki marynowanej (210g po odsączeniu)
- 2 cebule
- 2 szkl. wody (dałam 1 i 3/4)
- 1/2 szkl. oleju (dałam 1/3)
- 3 łyżki stołowe cukru
- 6 łyżek octu
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
- Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz,papryka pikantna 1/2 łyżeczki, przyprawa typu Vegeta 1/2 łyżki stołowej, szczypta tymianku.
Mięso opłukać w zimnej wodzie odsączyć, odciąć polędwiczki i pokroić w cienkie paseczki. Mniej więcej 1cm szerokości. Posolić, oprószyć ulubionymi przyprawami.
Każdy pasek trzeba usmażyć na patelni. Paprykę konserwową pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 10 min, odsączyć. W naczyniu układać kolejno warstwami: filet, papyka,cebula, filet, papryka, cebula.
Składniki marynaty zagotować i wrzącym zalać mięso.
Pozostawić na całą noc. Rano należy je obrócić. Salaterkę przyłożyć na wierzch naczynia z mięsem i obrócić do góry dnem. W ten sposób pozostawić jeszcze około 2 godzin i podawać.
Marynatę jak zagotujecie to spróbujcie. Jedni lubią bardziej kwaśne inni bardziej ostre więc można ją dostosować do siebie. Nie trzeba się trzymać ścile podanych proporcji przypraw.
Smacznego :)
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńPyszny :)
UsuńI to jest coś, co bym najchętniej już od razu pożarła :) A mam ostatnio mięsowstręt, więc tym bardziej jestem zdumiona. Ale przepis zapisuję - ta papryka konserwowa mi się tu podoba :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję, chętnie wypróbuję :) zapowiada się istna uczta Małgosiu, w sam raz dla mnie wielkiego mięsożercy :)
OdpowiedzUsuń