wtorek, 26 grudnia 2017

Czekoladowe talary

Pyszne, kruche ciasteczka zagościły na naszym stole świątecznym. Przepis dostałam od siostry, ciacha są smaczne polecam łasuchom :)




Składniki na 40 - 50 szt.:

  • 300 g mąki pszennej (typ 450)
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g pokrojonych migdałów
  • 100 g polewy o smaku ciemnej czekolady
  • 100 g polewy o smaku białej czekolady

Mąkę przesiać, posiekać masło, dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180︒( z termoobiegiem 160︒). Na stolnicę wysypać migdały i rozwałkować ciasto grubości około 0,5 cm. Wycinać talary 4 cm np. większym kieliszkiem. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ciastka i piec około 12 min. Wystudzić i polać polewą.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. SZkoda że już po świętach ale zprzepisu skorzystam tak smacznie na obrazku wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, jednak nie przepadam za gotowymi polewami, jeśli takie masz na myśli w przepisie, warto zrobić coś samemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są bardzo słodkie, też za nimi nie przepadam ale miałam mało czasu i poszłam na łatwiznę ;)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger