Składniki na 40 - 50 szt.:
- 300 g mąki pszennej (typ 450)
- 1 żółtko
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 cukier waniliowy
- 100 g pokrojonych migdałów
- 100 g polewy o smaku ciemnej czekolady
- 100 g polewy o smaku białej czekolady
Mąkę przesiać, posiekać masło, dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180︒( z termoobiegiem 160︒). Na stolnicę wysypać migdały i rozwałkować ciasto grubości około 0,5 cm. Wycinać talary 4 cm np. większym kieliszkiem. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ciastka i piec około 12 min. Wystudzić i polać polewą.
Smacznego :)
SZkoda że już po świętach ale zprzepisu skorzystam tak smacznie na obrazku wyglądają
OdpowiedzUsuńŚwięta są co roku ;)
UsuńFajny przepis, jednak nie przepadam za gotowymi polewami, jeśli takie masz na myśli w przepisie, warto zrobić coś samemu :)
OdpowiedzUsuńsą bardzo słodkie, też za nimi nie przepadam ale miałam mało czasu i poszłam na łatwiznę ;)
UsuńPięknie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń