wtorek, 29 sierpnia 2017

Warzywna pasta do makaronu

Sezon pomidorowy otwarłam już 2 tygodnie temu, zbierając je z grządki i robiąc przeciery. Dziś rozkoszuję się pysznym makaronem z dodatkiem pomidorów, papryki i innych warzyw. Często szukając czegoś nowego wpadam się na banalne pomysły, które smakują genialnie. Zapraszam😋


Składniki:
  • 0,5 kg pomidorów
  • 100 g papryki czerwonej
  • 80 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki bazylii lub mniej wg uznania
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz do smaku

Pomidory opłukać pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z masełkiem i przesmażyć pomidory około 10 min, mieszać od czasu do czasu. Powinna zrobić się z nich papka , którą  należy przetrzeć przez gęste sitko.


Cebulę obrać, pokroić w kostkę czosnek i resztę warzyw opłukać i obrać. Bazylię opłukać i drobno pokroić.  Na masełku zeszklić cebulę, dodać do niej zmiażdżony czosnek, przemieszać. Kolejno zetrzeć na drobnych oczkach marchewkę i paprykę smażyć około 2 minut. Na koniec dodać bazylię, przyprawić solą, pieprzem.

Powiem Wam z ręką na sercu, smakuje mi bardzo! Spróbujcie :)

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny sosik, musze wyprobowac :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest pyszny jak dla mnie oczywiście, bo smaki każda z nas ma inne. Ja również pozdawiam

      Usuń
  2. świetny pomysł na sos do makaronu:) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda ta pasta! Koniecznie muszę to zjeść:p

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger