Składniki:
- 0,5 kg pomidorów
- 100 g papryki czerwonej
- 80 g marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki bazylii lub mniej wg uznania
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz do smaku
Pomidory opłukać pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z masełkiem i przesmażyć pomidory około 10 min, mieszać od czasu do czasu. Powinna zrobić się z nich papka , którą należy przetrzeć przez gęste sitko.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę czosnek i resztę warzyw opłukać i obrać. Bazylię opłukać i drobno pokroić. Na masełku zeszklić cebulę, dodać do niej zmiażdżony czosnek, przemieszać. Kolejno zetrzeć na drobnych oczkach marchewkę i paprykę smażyć około 2 minut. Na koniec dodać bazylię, przyprawić solą, pieprzem.
Powiem Wam z ręką na sercu, smakuje mi bardzo! Spróbujcie :)
Bardzo fajny sosik, musze wyprobowac :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest pyszny jak dla mnie oczywiście, bo smaki każda z nas ma inne. Ja również pozdawiam
Usuńświetny pomysł na sos do makaronu:) muszę spróbować
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło :)
Usuńprosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńO, dobry pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda ta pasta! Koniecznie muszę to zjeść:p
OdpowiedzUsuń