Tytuł mówi sam za siebie. Moje dwie gwiazdy bardzo lubią dżemy ale żeby tam owoce w całości były to już nie specjalnie. Mam cichą nadzieję, że nadejdzie dzień kiedy z tego po prostu wyrosną. Czarna porzeczka to bogactwo wit.C. Polecam prozdrowotnie zamiast cukru dodać ksylitol.
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 1 kg cukru lub ksylitolu
Porzeczki opłukać i obrać z szypułek. Przełożyć do garnka z grubszym dnem, zasypać cukrem i całość przemieszać. Mieszać co chwilę by nie przywarły do garnka. Gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut. Zmiksować blenderem.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiki przykryć grubym ręcznikiem lub kocem. Nie trzeba ich pasteryzować.
Dżem jest rewelacyjny.
Nie ma przy tym tak dużo pracy, jak mogłoby się początkowo wydawać. U mnie zawsze ktoś inny zajmował się przyrządzeniem takich rzeczy, ale może czas zabrać się za to samej. :)
OdpowiedzUsuń