piątek, 27 stycznia 2017

Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym

Ostatnio stoję w martwym punkcie. Moje kobiety jedzą tylko ziemniaki z jajkiem sadzonym, zupę pomidorową z lanym ciastem, rosół i naleśniki z dżemem. Cała inna reszta jest cytuję "fu" oprócz słodyczy oczywiście tego nigdy dość. Już nawet im wprowadzałam tydzień bez słodkiego tylko w sobotę i niedzielę. Niestety i tak się przełamię, i kostkę czekolady dam. Menu bardzo urozmaicone jak widać, dlatego robię górę naleśników i jedzą je przez 2 dni na śniadanie, obiad, kolację. Ukradłam im kilka i zrobiłam obiad dla siebie i męża. Przepis dorzucam do błyskawicznych piątków. Będzie szybko jeśli naleśniki wcześniej upieczecie.


Składniki na sos czosnkowy:
  • 4 łyżki stołowe śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
Czosnek obrać zmiażdżyć, dodać do reszty składników wymieszać i schłodzić.


Składniki:
  • 6 naleśników
  • 300 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 150 g sera feta
  • 100 g serka topionego
  • koperek mrożony lub szczypiorek
  • pieprz
Marchewkę obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić. Rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, przesmażyć cebulę, marchewkę i dodać pieczarki. Poddusić na małym ogniu ok 10 min. Zostawić do przestudzenia, następnie dodać serki, koperek i doprawić pieprzem. Wymieszać. Smarować farszem naleśniki, złożyć w trójkąty i przesmażyć na masełku. 




Ciepłe polać sosem czosnkowym i podawać. Dla mnie pyszne, z ręką na sercu :)


6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na inne naleśniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim nadzieniem nie jadłam ale na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger