czwartek, 19 stycznia 2017

Kotlety z jajek

Mała odmiana na piątkowy obiad. Moim małym kobietom bardzo smakują w tej wersji więc polecam wypróbować :) Zapraszam na błyskawiczny piątek do Małgosi.


Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek
  • 100 g serka topionego ze szczypiorkiem
  • 100 g sera typu feta
  • 1 - 2 łyżki koperku w zależności od upodobań (u mnie mrożony)
  • 3 łyżki stołowe bułki tartej
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
Obrane jajka zetrzeć na drobnych oczkach tarki, dodać resztę składników, przyprawić pieprzem i wymieszać. (Celowo nie dodaję soli, serek topiony i feta są słone.)


Formować kulki, obtoczyć w bułce i spłaszczyć ja kotleta mielonego.


Usmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.


Kotlety są jak dla mnie bardzo smaczne, pachnące koperkiem. Możecie dodać innej zieleniny np. świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Będą smakować za każdym razem inaczej. Robiłam również bez koperku z większą ilością przypraw typu papryka czerwona i curry - te smakowały bardziej mojemu M. Możecie sobie urozmaicać na różne sposoby.
Pozdrawiam ciepło :)

9 komentarzy:

  1. Kocham kotlety jajeczne. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś podobne robiła moja mama kiedy byłam mała. Muszę też przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszne kotlety. Dawno ich nie robiłam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne są, w dzieciństwie je kochałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ten przepis. To jeden z tych, gdzie tak naprawdę wszystko można wrzucić, zabełtać, usmażyć i pyszny obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. już tak dawno nie robiłam takich kotlecików, pora sobie przypomnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wam za komentarze, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger