Składniki na 3 l zupy:
- 2 l wody
- 4 nogi z kurczaka lub 750 g mięsa z uda kurczaka
- 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
- 250 g pieczarek i 6 grzybów mun
- 200 g cebuli (2 szt.)
- 100 g ryżu
- 1 łyżka stołowa soli himalajskiej (około)
Składniki marynaty do mięsa:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 2 ząbki czosnku
Zupa jest pyszna, bardzo treściwa co podoba się mojemu M. do tego z fajną nutą orientu :) Trochę pracy przy niej jest, ale czego się nie robi dla M.?
Wspaniała zupka Małgosiu, takie smaki to ja lubię :-)
OdpowiedzUsuńMojemu też serwuję takie obiadki do pracy, nie ma jak to zrobić samemu i wiedzieć co się je ;) świetna zupka ;)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, a czy można wykorzystać gotową mrożoną mieszankę chińską? Mam tu na myśli warzywa z grzybami mun? Pozdrawiam, a przepis obiecujący
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, może będzie nawet lepsza, bo tam pędy bambusa są i inne warzywka ale radzę wcześniej podgotować mięso i wówczas wrzucić mieszankę na wrzątek
UsuńPyszna zupka ! tez lubię takie robic w domku. Każdy z nas chyba ulegał wswoim czasie tej magii zupek błyskawicznych, ale na szczęście potrafimy uczyć się w tym zakresie na błędach ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńBardzo fajna propozycja. Przepis zapisuje do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńMmmm, uwielbiam chińskie jedzenie :) Świetny pomysł na obiad. Na pewno jutro wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło. Mam nadzieję, że posmakuje :) pozdrawiam
Usuń