niedziela, 1 maja 2016

Zupa chińska dla M.

Mój M. bardzo ją lubi i często bierze ją do pracy. Nalewam wrzątek do słoika, zakręcam i odwracam do góry dnem. Pozostawiam tak do ostudzenia, zapasteryzuje się. Polecam taką formę obiadów do pracy. Naturalne produkty a nie chemia z torebki, która jest tak często reklamowana. Oczywiście w młodości sama uległam tej magii wygody... do czasu kiedy zaczęły pękać usta, pojawiły się problemy żołądkowe i dodatkowe kilogramy.



Składniki na 3 l zupy:

  • 2 l wody
  • 4 nogi z kurczaka lub 750 g mięsa z uda kurczaka
  • 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
  • 250 g pieczarek i 6 grzybów mun
  • 200 g cebuli (2 szt.)
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka stołowa soli himalajskiej (około)
Składniki marynaty do mięsa:
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki  sosu sojowo-grzybowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki chili 
  • 2 ząbki czosnku
Jeśli kupicie nogi to należy odkroić z nich skórę i mięso. Można również kupić gotowe mięso co zaoszczędzi Wam czasu i nerwów. Pokroić w grubszą kostkę. Zmiażdżyć czosnek i dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami marynaty. Pozostawić na minimum 0,5 godziny. W tym czasie obrać warzywa, opłukać pieczarki. Marchewkę, pietruszkę pokroić w 3 cm długości słupki, selera w kostkę.Wrzucić do wody. Zagotować. Pokroić pieczarki i cebulę w półksiężyce. Rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego i przesmażyć mięso. Proponuję smażyć mniejsze porcje mięsa, niż wrzucać wszystko na patelnię. Ładnie się zarumieni nie puści tyle wody co smażone w całości. Mięso przełożyć do gotujących się warzyw. Wsypać ryż i cały czas gotować na małym ogniu. Przemieszać by nie przywarł do garnka. Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Następnie przecedzić i pokroić w paseczki. Są w sprzedaży krojone grzybki mun, wówczas wystarczy je wrzucić do zupy. Na patelni przesmażyć pieczarki do zarumienienia, dołączyć do zupy, następnie przesmażyć cebulę i również dodać ją na koniec do zupy. Można dolać 0,5 l wody w razie potrzeby, to ma być zupa nie gulasz :) Spróbować i doprawić solą. Gotować całość około 10 minut na małym ogniu. 

Zupa jest pyszna, bardzo treściwa co podoba się mojemu M. do tego z fajną nutą orientu :) Trochę pracy przy niej jest, ale czego się nie robi dla M.?

10 komentarzy:

  1. Wspaniała zupka Małgosiu, takie smaki to ja lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojemu też serwuję takie obiadki do pracy, nie ma jak to zrobić samemu i wiedzieć co się je ;) świetna zupka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu, a czy można wykorzystać gotową mrożoną mieszankę chińską? Mam tu na myśli warzywa z grzybami mun? Pozdrawiam, a przepis obiecujący

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, może będzie nawet lepsza, bo tam pędy bambusa są i inne warzywka ale radzę wcześniej podgotować mięso i wówczas wrzucić mieszankę na wrzątek

      Usuń
  4. Pyszna zupka ! tez lubię takie robic w domku. Każdy z nas chyba ulegał wswoim czasie tej magii zupek błyskawicznych, ale na szczęście potrafimy uczyć się w tym zakresie na błędach ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna propozycja. Przepis zapisuje do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, uwielbiam chińskie jedzenie :) Świetny pomysł na obiad. Na pewno jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło. Mam nadzieję, że posmakuje :) pozdrawiam

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger