czwartek, 21 stycznia 2016

Szarlotka sypana z mieszanki ziaren :)

Szarlotkę sypaną odkryłam dopiero w ubiegłym roku. Pyszny prosty placek, w którym moje córy się zakochały. Dzisiaj u mnie w nieco innej odsłonie. Zapraszam.


Składniki:
  • 1,5 szkl. mieszanki ziaren (tutaj)
  • 1,5 szkl. mąki jaglanej
  • 1/2 szkl. cukru (ja dodałam ale była dla mnie za słodka, następnym razem pominę cukier)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g zimnego masła
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 kg jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Zmielone ziarna, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, odrobinę odcisnąć, dodać rodzynki, cynamon i wymieszać. 


1/3  suchej mieszanki wysypać równomiernie na spód tortownicy, na to ułożyć kolejno: połowę jabłek, 2 część suchej mieszanki, resztę jabłek, ostatnią część mieszanki. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach masło, rozłożyć równomiernie. 


Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 1 godziny w 180 st.C, do zrumienienia się wierzchu. 

Tą tortownicę podczas pieczenia ułożyłam w formie do tart. Czasem się zdarzy, że masło wycieknie z formy i potem pali się w piekarniku. 

Pycha :)


7 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, podbieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis - rezultat końcowy pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wpadałbym na dodanie do szarlotki ziaren, które wprost uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam sypaną szarlotkę :) pyszna i mało przy niej peacy ;) no to następna będzie z ziarenkami...musiała fajnie smakować co (?) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, sama byłam zaskoczona smakiem. Nic nie ustępuje oryginałowi ;)

      Usuń
  5. Jeśli dzieciaki się w nim zakochały, to wnioskuję, że jest dobre. Muszę kiedyś spróbować, bo przepis intrygujący. Zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam sypaną szarlotkę z amarantusem. Wyglądała tak sobie, ale była pyszna. Muszę spróbować Twojej : )

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger