piątek, 2 października 2015

Biszkopt rzucany

Kocham, kocham
przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki, jest genialny. Jeśli biszkopt to tylko ten. Do tortów sprawdza się rewelacyjnie :)



Składniki na tortownicę 26 cm
  • 8 jajek (M)
  • 1 szkl + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • szczypta soli (u mnie himalajska lub kamienna)
Należy zacząć od wyciągnięcia jajek z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki połączyć i przesiać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować boków. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160 stopni. 

Teraz można zająć się biszkoptem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić je na sztywną pianę. (Po odwróceniu do góry dnem nie powinny się zlewać.) Następnie stopniowo dodać cukier łyżka po łyżce ubijając po każdym dodaniu.  Żółtka wlewać po jednym ciągle miksując. Po rozmieszaniu ostatniego dodać mąkę i delikatnie połączyć z masą najlepiej drewnianą łyżką bądź szpatułką. Ciasto przełożyć na tortownicę, wyrównać i piec w temp. 170 st.C przez 40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić je na podłogę  z wysokości 30 - 40 cm (oczywiście w formie :). 



Wystudzić w temp. pokojowej następnie oddzielić boki biszkoptu od formy nożykiem. Przekroić na 2 - 3 blaty.




Biszkopt można z powodzeniem upiec na brytfance, ułożyć owoce i zalać galaretką, bądź zrobić z niego np. kokosanki



Smacznie polecam!

9 komentarzy:

  1. Niedługo mój P. ma urodziny, więc sprawdzę ten przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki, od jakiegoś czasu robię ten biszkopt,tylko,że jajek używam 6, rzucanie to najlepsza częśc tej roboty,Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację Gosiu, to jest najlepszy biszkopt. Nigdy nie zawiedzie. Pięknie Ci wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzucany-najlepszy:) zakochałam się w takim od pierwszego...rzucenia haha,ale ta metoda naprawdę działa,biszkopt nie opada:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyrośnięte ciasto biszkoptowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo Wam dziękuję za komentarze :) wreszcie ciacho, które nie zawodzi. Pozdrawiam Was ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale gigant, wspaniały, przepis już zapisany Małgosiu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Imponujący!!! ... nigdy go jeszcze nie piekłam, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger