sobota, 20 czerwca 2015

Polędwiczki drobiowe w lawendowo-kokosowej panierce

Poranny spacer po ogrodzie bardzo mnie uspokaja, zwłaszcza zapach lawendy. Jej kwiaty wykorzystałam do obiadu. Spróbujcie i Wy :)



Składniki:
  • 400 g polędwiczki z piersi drobiowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta chilli
  • pęczek kwiatów lawendy
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 jajko, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka
  • mąka 
Opłukane mięso przyprawić. Roztrzepać jajko z mąką i mlekiem. Obrać kwiaty lawendy i połączyć z wiórkami kokosu. Mięso obtoczyć w mące, następnie jajku i kokosie. Smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu.



Podałam z kaszą i sałatą ale doskonale będzie tutaj pasował dip np. czosnkowy lub sos tatziki. 
Idealne kąski na imprezę z przyjaciółmi. Polecam coś innego i prostego :)

9 komentarzy:

  1. O takim połączeniu jeszcze nie słyszałam, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycam się panierką,nie słyszałam o takim połączeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie słyszałam, tak mi się ubzdurało hehe :) i wyszło całkiem fajnie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa połączenie, chętnie je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie mi bardzo miło :) daj znać czy smakowało ;)

      Usuń
  5. usiłuję wyobrazić sobie ten smak z lawenda ale jakoś nie mogę :) nie pozostaje nic innego jak sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od pewnego czasu oswajam lawendę w kuchni.... głównie jednak w deserach :) świetna taka panierka! Muszę skosztować :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger