niedziela, 21 czerwca 2015

Szwajcarskie placki ziemniaczane według DayliCooking

Serdecznie dziękuję Małgosi za zaproszenie do udziału w konkursie. Dzisiaj na obiad przygotowałam placuszki (link) według DayliCooking . Wyszły niesamowicie pyszne. Chociaż pierwsze 2 całkowicie się rozpadły to już następne udało mi się w całości usmażyć :) 




Składniki:
  • 1,3 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki i szczypioru z cebuli dymki
  • sól ( szczypta, dwie do smaku)
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zalać je zimną wodą, wypłukać i odcedzić na durszlaku (wypłukać je 3x). Dokładnie odsączyć najlepiej wyciskając w dłoniach. Dodać sól, obrany i zmiażdżony czosnek oraz drobno pokrojoną pietruszkę (ja dodałam od siebie szczypior cebulki). 




Wszystko wymieszać następnie rozgrzać olej na patelni. Formować w dłoniach placki i smażyć na średnim ogniu z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.


Podałam z gulaszem indyczym. Pysznie :)


7 komentarzy:

  1. na początku trzeba je wyczuć, bo są dość kapryśne ;) ale za to smak i chrupkość wynagradza wszystko, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda Małgosiu. One fajnie miękną po soleniu i wówczas je jeszcze raz odciskam w dłoni i od razu na tłuszcz :)

      Usuń
    2. u nas są bardziej lubiane niż tradycyjne :)

      Usuń
  2. Pycha ! Mogę sobie podkraść kilka takich placuchów ? :D

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger