poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Penne z grzybami mun i kurczakiem

Jeżeli lubicie kuchnię chińską to coś dla Was. Szybkie proste w przygotowaniu danie, troszkę pikantne z dodatkiem pieprzu cytrynowego, który bardzo wzbogaca całość potrawy.




Składniki:
  • 300 g makaronu penne
  • 1 papryka żółta
  • 10 g grzybów mun
  • 1 cebula
  • 1 szklanka rosołu (250 ml)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1/2 łyżeczki curry, papryki ostrej, imbiru, pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli
Mięso opłukać pod zimną wodą, pokroić w kostkę, przyprawić dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać i odstawić na 20 min. Makaron ugotować al'dente, paprykę opłukać i pokroić w kostkę. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut następnie wyjąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oleju i przesmażyć mięso. Następnie przełożyć do garnka. Podlać rosołem i dusić 5 minut. W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę. Przesmażyć ją na łyżce oleju do zrumienienia. Dodać do niej paprykę i grzyby mun. Smażyć razem 2 minuty. Przełożyć do mięsa dusić razem około 4 minuty. Dodać makaron, wszystko razem wymieszać. Skrobię rozmieszać w 1/4 szkl. zimnej wody dodać do makaronu, doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. Na końcu już bez gotowania dodać jogurt naturalny, całość wymieszać i rozkoszować się naprawdę fajnym daniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger