Siedzę przed komputerem i zastanawiam się jaki przedłożyć Wam wstęp do przepisu...hm powiem tylko, że pochłonęłam za dużo... mięsko jest po prostu świetne! :)
Składniki:
- 3-4 nogi z kurczaka (około 1 kg)
- 7 ziaren jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 3 szczypty soli do nóżek
- 1 ząbek czosnku
- garść grzybów suszonych
- 0,5 l wody
- sól, pieprz do smaku
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
Nóżki przeciąć na połowę oczyścić z ewentualnych piórek i nadmiaru tłuszczu. Opłukać w zimnej wodzie. Jałowiec, ziele angielskie, kmin i rozmaryn rozgnieść w moździerzu. Mięso nasolić, natrzeć sosem sojowym i obsypać rozkruszonymi ziołami. Pozostawić na 0,5 godz. Na patelni rozgrzać 2,3 łyżki oleju i smażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do gęsiarki lub garnka z grubym dnem podlać gorącą wodą, dodać grzyby i czosnek. Dusić do miękkości mięsa (u mnie 45 minut). Uzupełniać między czasie wodą. Wyciągnąć mięso, rozmieszać skrobię w 1/4 szkl zimnej wody dodać do wywaru. Rozmieszać rózgą doprowadzić do wrzenia następnie dodać śmietanę, przyprawić i ponownie wymieszać. Do gotowego sosu włożyć mięso. Ściągnąć z ognia i podawać. U mnie z kluskami śląskimi ale genialnym dodatkiem będzie kasza jęczmienna.
Mięsko jest przepyszne, koniecznie wypróbujcie :)
Nóżki na dziko? Fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis ze szkolnego zeszytu oczywiście znacznie zmodyfikowany :)
UsuńCudnie przypieczone:)
OdpowiedzUsuńI ten aromat grzybów... Coś wspaniałego! Danie wyśmienite!
OdpowiedzUsuńMmm pycha!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Podoba mi się przepis i mięso.
OdpowiedzUsuńMałgosiu istna dzicz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochani za komentarze, polecam przepis są bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń