sobota, 29 listopada 2014

Klopsy pod marchewkowym puchem

Teściowa ugościła mnie pysznymi klopsami z marchewką. Bardzo mi smakowały więc postanowiłam zrobić oczywiście według własnego uznania i troszkę odtłuszczone :)



Składniki na klopsy:

  • 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. bułki tartej (5 łyżek)
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na beszamel:
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 szkl. mleka 3,2%
  • 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, tymianku suszonego
  • 2,5 marchewki (300 g)
Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju z suszonych pomidorów. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać wszystkie w/w. składniki na klopsy, wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zrobić sos beszamelowy.
W niewielkim rondelku rozpuścić masło dodać mąkę, wymieszać energicznie. Przesmażyć 1 minutę na niewielkim ogniu. Powoli dolewać mleko ciągle mieszając. Gotować 2 minuty od zagotowania, cały czas mieszając. Ściągnąć z ognia i przyprawić.
Do naczynia żaroodpornego wlać sos na niego ułożyć klopsy. Zapiekać 20 minut w 180 st.





Marchewkę obrać. Zetrzeć na drobnych oczkach. Zapieczone klopsiki obsypać marchewką i włożyć z powrotem do piekarnika na 10 - 15 minut. Marchewka powinna się delikatnie zapiec.

Obiadek miałam wyśmienity :) polecam Wam gorąco. 

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł! Uwielbiamy marchewkę więc dodaję wpis do zakładek z przepisami do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger