środa, 10 grudnia 2014

Zupa ziemniaczana z suszonymi pomidorami - dietetyczna

Uzależniona jestem od tej zupy. Ziemniaczanka jest u mnie raz w tygodniu. Tym razem rozgrzewająca z suszonymi pomidorami, oprószona szczyptą płatków chili. Ziemniaki obsmażyłam na oleju w którym były marynowane suszone pomidory. Do tego pachnący ziołami wywar ... mmniam ;)




Składniki dla 4 osób:
  • 2 l wody
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano, rozmarynu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1200 g ziemniaków
  • 7 - 10 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 średnia cebula
  • 1 płaska łyżka Vegety lub soli, 
  • pieprz, chili do smaku
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej



Do wrzątku dodać zioła oraz marchewkę i pietruszkę. Gotować 15 minut. Przecedzić przez sitko.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubszą kostkę. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju w którym marynowały się pomidory (lub użyć rzepakowego). Ziemniaki podzielić na 3 części i każdą  przesmażyć tak by delikatnie się zarumieniły. 




W razie potrzeby dolać po 1 łyżce oleju. Zrumienione ziemniaki dodać do gorącego wywaru, zagotować. Następnie zeszklić cebulkę i dodać do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków (u mnie 20 minut). W między czasie drobno pokroić pomidory. Skrobię rozmieszać w 1/4 szkl. zimniej wody, dodać o zupy razem z pomidorami. Zagotować. 


Podałam z odrobiną suszonej papryczki chili. Fajnie rozgrzewa :)

Ps. Do wywaru można dodać 1 skrzydełko z kurczaka i gotować wywar 0,5 godz. Będzie pyszna ale już nie taka dietetyczna ;)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Agatko jest przepyszna, bardzo polecam i dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  2. Suszone pomidorki napewno fajnie wzbogacają smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś genialnie, jestem pod wrażeniem, że jest taka dobra :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger