niedziela, 28 września 2014

Quiche z porem i cukinią

Rozpoczynam swoją przygodę z QUICHE (inaczej tarta z masą jajeczno - śmietanową). Jest to mój debiut dlatego kierowałam się przepisem  z Kwestii Smaku. Natomiast nadzienie dostosowałam do tego co miałam w domu. Pierwsze wrażenie? WOW byliśmy oboje z M. zachwyceni. Zniknęła w mgnieniu oka. 




Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła zimnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
Masło pokroić w kostkę. Mąkę przesiać do miski dodać do niej masło i resztę składników. Szybko wyrobić do połączenia składników i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Nadzienie:
  • 1 por (60 g)
  • 1/2 cukinii (40 g)
  • 4 pomidory suszone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli, pieprzu
  • 60 g sera Camembert naturalny
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany (u mnie 18%)
  • 4 listki melisy cytrynowej
Formę o średnicy 28 cm wysmarować dokładnie masłem. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować. Musi być większe niż średnica formy. Następnie ściągnąć wierzchni papier, na cieście ułożyć formę dnem do góry i obrócić wraz z ciastem. Zdjąć papier i dokładnie wyłożyć formę ciastem (jeśli zostanie wam ciasta można je przechować w lodówce do tygodnia). Podziurkować widelcem. Na ciasto rozłożyć folię aluminiową i nasypać ryżu bądź fasoli (należy obciążyć ciasto, by nie podniosło się podczas pieczenia). Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie ściągnąć obciążenie i piec dalej 10 - 15 minut na jasno - złoty kolor. Wyciągnąć i przestudzić.



Pora obrać, odciąć zielone łodygi. Przeciąć w zdłuż na połowę, przepłukać i pociąć na "półksiężyce". Czosnek obrać i zmiażdżyć. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek zeszklić pora dodając pod koniec smażenia czosnek. Przemieszać razem dosłownie 1 minutę, ściągnąć z ognia przestudzić. Cukinię opłukać pociąć na cienkie plasterki (użyłam tarki do mizerii). Pomidory pokroić w niewielkie kawałki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do naczynia wybić jajka. Dodać śmietanę, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepać wszystko widelcem. Ser pokroić w 1 cm kawałeczki.

Na ciasto ułożyć plasterki cukinii i pora, 



następnie wylać na nie masę jajeczną i ułożyć pomidory, ser i oprószyć melisą.



 Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Wyciągnąć i wystudzić przed pokrojeniem.


Poezja... zaczniecie i nie skończycie na jednej sztuce:)

6 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda :) z pewnością bym się skusiła :D
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie chętnie bym zjadła kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna,pyszna,chętnie taką zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kisz to jest na prawdę świetna sprawa. Szybkie, smaczne, zdrowe, i na ciepło i na zimno. Idealna kolacja, drugie śniadanie, obiad!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że wpadło Wam w oko. Polecam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger