Rozpoczynam swoją przygodę z QUICHE (inaczej tarta z masą jajeczno - śmietanową). Jest to mój debiut dlatego kierowałam się przepisem z Kwestii Smaku. Natomiast nadzienie dostosowałam do tego co miałam w domu. Pierwsze wrażenie? WOW byliśmy oboje z M. zachwyceni. Zniknęła w mgnieniu oka.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła zimnego
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Masło pokroić w kostkę. Mąkę przesiać do miski dodać do niej masło i resztę składników. Szybko wyrobić do połączenia składników i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie:
- 1 por (60 g)
- 1/2 cukinii (40 g)
- 4 pomidory suszone
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli, pieprzu
- 60 g sera Camembert naturalny
- 4 jajka
- 200 g śmietany (u mnie 18%)
- 4 listki melisy cytrynowej
Formę o średnicy 28 cm wysmarować dokładnie masłem. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować. Musi być większe niż średnica formy. Następnie ściągnąć wierzchni papier, na cieście ułożyć formę dnem do góry i obrócić wraz z ciastem. Zdjąć papier i dokładnie wyłożyć formę ciastem (jeśli zostanie wam ciasta można je przechować w lodówce do tygodnia). Podziurkować widelcem. Na ciasto rozłożyć folię aluminiową i nasypać ryżu bądź fasoli (należy obciążyć ciasto, by nie podniosło się podczas pieczenia). Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie ściągnąć obciążenie i piec dalej 10 - 15 minut na jasno - złoty kolor. Wyciągnąć i przestudzić.
Pora obrać, odciąć zielone łodygi. Przeciąć w zdłuż na połowę, przepłukać i pociąć na "półksiężyce". Czosnek obrać i zmiażdżyć. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek zeszklić pora dodając pod koniec smażenia czosnek. Przemieszać razem dosłownie 1 minutę, ściągnąć z ognia przestudzić. Cukinię opłukać pociąć na cienkie plasterki (użyłam tarki do mizerii). Pomidory pokroić w niewielkie kawałki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do naczynia wybić jajka. Dodać śmietanę, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepać wszystko widelcem. Ser pokroić w 1 cm kawałeczki.
Na ciasto ułożyć plasterki cukinii i pora,
następnie wylać na nie masę jajeczną i ułożyć pomidory, ser i oprószyć melisą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Wyciągnąć i wystudzić przed pokrojeniem.
Poezja... zaczniecie i nie skończycie na jednej sztuce:)
Pyszności, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :) z pewnością bym się skusiła :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Wygląda pysznie chętnie bym zjadła kawałek.
OdpowiedzUsuńPyszna,pyszna,chętnie taką zrobię:)
OdpowiedzUsuńKisz to jest na prawdę świetna sprawa. Szybkie, smaczne, zdrowe, i na ciepło i na zimno. Idealna kolacja, drugie śniadanie, obiad!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wpadło Wam w oko. Polecam zrobić :)
OdpowiedzUsuń