piątek, 22 sierpnia 2014

Surówka z cukinii - zielona

Zainspirowała mnie Kasia swoją mizerią z cukinii (przepis tutaj). Miałam tak po trochu wszystkiego bo i troszkę tortellini z obiadu, ostatnie ogórki z działki i paprykę. Wszystko to się bardzo fajnie skomponowało.


Składniki:
  • 1 cukinia mała (300 g)
  • 2 nieduże ogórki gruntowe
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula szalotka
  • 100 g ugotowanego tortellini (u mnie z szynką) - opcjonalnie
Sos:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka octu (u mnie balsamiczny)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie kwasek)
  • 2 cm kawałek papryki chilli drobno pokrojony do posypania na wierzch (u mnie suszona)
Cebulę obrać, pokroić w piórka sparzyć wrzątkiem odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Tortellini wrzucić do wrzącej posolonej 1 łyżeczkę wody i gotować 15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić do przestygnięcia. Młodą cukinię wystarczy opłukać, usunąć końce i poszatkować na tarce do mizerii. Ogórki przepłukać i pociąć ze skórą. Z papryki usunąć nasiona, wypłukać i pokroić w paski.Wszystko ze sobą połączyć. Składniki sosu wymieszać. Zalać nim sałatkę, przemieszać i na wierzch oprószyć płatkami chilli. Schłodzić 15 minut.
Smakowała mi bardzo bez tortellini ale mój M. był zachwycony właśnie tymi pierożkami mówiąc, że jest treściwsza :) Przepis polecam jest bardzo fajny, a jak zrobicie to już Wasza decyzja i inwencja twórcza :)

3 komentarze:

  1. Super przepis, gratuluję, zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo świeżo i przepysznie :D Zjadłabym :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ślicznie. Polecam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger