Gęsty sosik był dodatkiem do zapiekanki naleśnikowej ale będzie też pasował do kotletów mielonych czy pulpetów. Łatwy i szybki w przygotowaniu, zachęcam do zrobienia.
Składniki:
- 70 g botwinki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego (120 ml)
- 1/2 szklanki wody (120 ml)
- szczypta soli, pieprzu
Opłukaną i oczyszczoną botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło wrzucić na nie botwinę, skropić sokiem z cytryny podlać winem i dusić do czasu aż wino znacznie odparuje (7-10 min.). Następnie dolać wody, dodać miód lub cukier (co jest pod ręką) i dusić do miękkości botwinki (ok. 10 min.). Zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem.
Osobiście bardzo mi smakował, polecam wypróbować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.