poniedziałek, 7 lipca 2014

Sos z botwinki

Gęsty sosik był dodatkiem do zapiekanki naleśnikowej ale będzie też pasował do kotletów mielonych czy pulpetów. Łatwy i szybki w przygotowaniu, zachęcam do zrobienia.



Składniki:
  • 70 g botwinki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego (120 ml)
  • 1/2 szklanki wody (120 ml)
  • szczypta soli, pieprzu
Opłukaną i oczyszczoną botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło wrzucić na nie botwinę, skropić sokiem z cytryny podlać winem i dusić do czasu aż wino znacznie odparuje (7-10 min.). Następnie dolać wody, dodać miód lub cukier (co jest pod ręką) i dusić do miękkości botwinki (ok. 10 min.). Zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem. 

Osobiście bardzo mi smakował, polecam wypróbować :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger