Składniki:
- 15 zielonych orzechów
- 250 ml spirytusu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska cynamonu
Zielone orzechy przepłukać osuszyć na papierowym ręczniku, nakłuć wykałaczką (3 - 4 dziurki) i włożyć do wyparzonego słoika (1,5 - 2 l). Dodać anyż i cynamon, zalać je spirytusem i odstawić na 3 dni. Z wody i cukru zrobić syrop (zagotować wodę, wsypać cukier, rozmieszać i gotować minutkę). Ostudzony wlać do orzechówki, zakręcić i pozostawić na 1,5 miesiąca. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelki.
Wspaniale leczy niestrawności żołądkowe. Pamiętajcie tylko: po alkoholu nie wsiadamy za kierownicę!
Ps. polecam, jak na orzechówkę jest naprawdę smaczna :)
Taka orzechówka leczy wszelkie żołądkowe dolegliwości. Z anyżem nie próbowałam,ale myślę,że działanie się nie zmienia:)
OdpowiedzUsuńGosiu zrobiłam i już wypróbowałam. Pyszna, aromatyczna i słodziutka. Dzięki za przepis. Pozdrawiam cieplutko. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Beatko, że przypadła ci do gustu :) pozdrawiam
Usuń