piątek, 18 lipca 2014

Marynata do królika

Będąc dzieckiem jadłam to mięsko bardzo często. Rodzice hodowali króliki. Będąc matką sama gotuję je dzieciom niestety rzadziej, a szkoda bo jest przepyszne zwłaszcza z wiejskiej hodowli. Z królika bardzo lubię barszcz biały i oczywiście w śmietanie ale dzisiaj podaję przepis na ziołową marynatę, która doda pięknego aromatu i wzbogaci smak.


Składniki:
  • 1 łyżeczka estragonu (u mnie suszony)
  • 1 gałązka lubczyku 
  • 3 listki pietruszki
  • 3 listki szałwii
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 50 ml oleju (10 łyżek stołowych)
Świeże przyprawy przepłukać, odsączyć na ręczniku papierowym, drobno pokroić, ziarna zmiażdżyć dodać oleju, wymieszać. Marynatą zalać mięso dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. 


Przepis na królika w śmietanie niebawem...         :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger