Marynata do królika
Będąc dzieckiem jadłam to mięsko bardzo często. Rodzice hodowali króliki. Będąc matką sama gotuję je dzieciom niestety rzadziej, a szkoda bo jest przepyszne zwłaszcza z wiejskiej hodowli. Z królika bardzo lubię barszcz biały i oczywiście w śmietanie ale dzisiaj podaję przepis na ziołową marynatę, która doda pięknego aromatu i wzbogaci smak.
Składniki:
- 1 łyżeczka estragonu (u mnie suszony)
- 1 gałązka lubczyku
- 3 listki pietruszki
- 3 listki szałwii
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 50 ml oleju (10 łyżek stołowych)
Świeże przyprawy przepłukać, odsączyć na ręczniku papierowym, drobno pokroić, ziarna zmiażdżyć dodać oleju, wymieszać. Marynatą zalać mięso dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Przepis na królika w śmietanie niebawem... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.