poniedziałek, 23 czerwca 2014

Muszelki z soczewicą i mięsem (Pudliszki - pomidorowe inspiracje - mięso)

Od jakiegoś czasu zakochana jestem w soczewicy, dlatego dzisiaj na obiad w roli głównej z mięsem, połączone koncentratem pomidorowym jako nadzienie do muszelek. Podane z zieloną sałatą polaną ulubionym dresingiem. Pyszne!



Składniki:
  • 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • pęczek ziół (listek szałwii, gałązka bazylii, mięty, melisy, tymianku)
  • ugotowane mięso z 2 nóg z kurczaka (po rosole)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki)
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej
  • sól, pieprz do smaku
  • 25 makaronów muszelki
  • 4 plastry ulubionego sera do zapiekania (100 g w kawałku)


Do wrzącej wody (250 ml) dodać pęczek ziół gotować minutkę wyciągnąć i wsypać soczewicę. Gotować około 10 minut do miękkości. Mieszać od czasu do czasu. Odcedzić z nadmiaru wody. Mięso z nóżek bez skóry obrać drobno pokroić dodać do soczewicy wraz z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Wymieszać.


Muszelki ugotować w posolonej wodzie al'dente, odcedzić. Nakładać do nich farsz. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju, ułożyć muszelki następnie zapiekać 15 - 20 minut w 200 st. Wyciągnąć i rozłożyć plastry sera żółtego (lub starty na grubych oczkach ser 100 g) zapiekać kolejne 15 minut do rozpuszczenia się sera.


 Świetne danie główne lub przekąska na rodzinne imprezki :) Koniecznie wypróbujcie :)


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

3 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger