wtorek, 22 kwietnia 2014

Sałatka jarzynowa

To chyba królowa wszystkich sałatek i smak mojego dzieciństwa. A tak robię ją ja... zapraszam na przepis.



Składniki:
  • 800 g marchwi
  • 600 g pietruszki
  • 300 g selera
  • 400 g ziemniaków (4 szt.)
  • 5 jajek
  • 2 jabłka
  • 1 l słoik kiszonych ogórków
  • 1 puszka groszku konserwowego (400g)
  • 1 cebula
Sos:
  • 9 łyżek stołowych majonezu (około 310 ml)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (180g)
  • 4 łyżki musztardy (u mnie sarepska)

  • sól, pieprz do smaku
Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki przepłukuję, wstawiam go garnka zalewam wodą, dodaję 1 łyżkę soli i gotuję do miękkości. Ziemniaki wyciągam wcześniej. Ugotowane lecz nie przegotowane jarzyny odcedzam, zostawiam do przestudzenia, obieram ze skóry następnie kroję w kostkę. W czasie gotowania się jarzyny obieram cebulę, kroję w kostkę, sparzam wrzątkiem i przekładam ją do dużego garnka w którym będę mieszać sałatę. Gotuję jajka na twardo, obieram i kroję, następnie ogórki kiszone. Jabłka obieram i kroję na samym końcu by za bardzo nie ściemniały. Odcedzam groszek i dodaję do reszty. Składniki sosu mieszam wlewam na pokrojone jarzyny. Doprawiam solą, pieprzem, wszystko razem mieszam i schładzam.


Z podanej ilości składników otrzymałam 2 duże półmiski. Spokojnie wystarczy Wam na około 15 - 20 osób. Zawsze robię większą ilość i dzielę się z rodzinką.



Smaki dzieciństwa

2 komentarze:

  1. Robiłam na święta,ale nie zrobiłam jej zdjęć,a tak bardzo lubię jarzynową sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger