To chyba królowa wszystkich sałatek i smak mojego dzieciństwa. A tak robię ją ja... zapraszam na przepis.
Składniki:
- 800 g marchwi
- 600 g pietruszki
- 300 g selera
- 400 g ziemniaków (4 szt.)
- 5 jajek
- 2 jabłka
- 1 l słoik kiszonych ogórków
- 1 puszka groszku konserwowego (400g)
- 1 cebula
Sos:
- 9 łyżek stołowych majonezu (około 310 ml)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (180g)
- 4 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki przepłukuję, wstawiam go garnka zalewam wodą, dodaję 1 łyżkę soli i gotuję do miękkości. Ziemniaki wyciągam wcześniej. Ugotowane lecz nie przegotowane jarzyny odcedzam, zostawiam do przestudzenia, obieram ze skóry następnie kroję w kostkę. W czasie gotowania się jarzyny obieram cebulę, kroję w kostkę, sparzam wrzątkiem i przekładam ją do dużego garnka w którym będę mieszać sałatę. Gotuję jajka na twardo, obieram i kroję, następnie ogórki kiszone. Jabłka obieram i kroję na samym końcu by za bardzo nie ściemniały. Odcedzam groszek i dodaję do reszty. Składniki sosu mieszam wlewam na pokrojone jarzyny. Doprawiam solą, pieprzem, wszystko razem mieszam i schładzam.
Z podanej ilości składników otrzymałam 2 duże półmiski. Spokojnie wystarczy Wam na około 15 - 20 osób. Zawsze robię większą ilość i dzielę się z rodzinką.
uwielbiam sałatkę jarzynową :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam na święta,ale nie zrobiłam jej zdjęć,a tak bardzo lubię jarzynową sałatkę:)
OdpowiedzUsuń