piątek, 13 grudnia 2013

Zupka chińska

Żaden ze mnie znawca kuchni chińskiej i raczej za tą kuchnią nie przepadam ale jak M. prosi :) ...
Podaję Wam przepis na zupę w stylu chińskim, dla mnie ok. Mąż zachwycony :)


Składniki:
  • 1 noga z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 grzybów mun
  • 4 marchewki
  • 1cm świeżego imbiru
  • 80g makaronu ryżowego nitki
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz do smaku
Nogę obieram ze skóry, oddzielam mięso od kości. Do 2 l wody wrzucam kości z nogi i pokrojone w kostkę mięso, gotuję 15 minut. Marchewki oczyszczam, kroję w słupki. Grzyby mun zalewam szklanką wrzącej wody odstawiam na 5 minut, przecedzam i kroję w paski. Imbir obieram, kroję w drobną kostkę, cebulę w piórka, czosnek przeciskam przez praskę.


Wyciągam kości z wywaru. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju przesmażam kolejno: marchewkę, cebulę - gdy się zeszkli dodaję czosnek i imbir przesmażam razem 1 minutę i wrzucam wszystko do wywaru. Dodaję pokrojone grzyby, sos sojowy. Gotuję wszystko 10 minut. Makaron łamię, dodaję do zupy, wystarczy zagotować i odstawić na 5 minut, przyprawiam solą, pieprzem. Podaję.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger