niedziela, 8 grudnia 2013

Zapiekanka jak pizza

Nie każdy z Nas ma kamień do pieczenia pizzy, bądź piec opalany drzewem, dlatego przepis na pizzę dostosowałam do swoich warunków. Wygląda jak zapiekanka a smakuje jak pizza.
Przepis na ciasto do pizzy mam z "Elementarza gotowania" 1/2004, a składniki na farsz dałam według własnego uznania.


Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
W połowie ciepłej wody rozpuszczam drożdże z cukrem, odstawiam. Mąkę przesiewam do garnka w którym będę wyrabiać ciasto, wlewam rozczyn i dodaję resztę składników. Wyrabiam ciasto do  momentu, aż będzie się odklejało od ręki i ścianek naczynia. Odstawiam do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość (jak to ciasto drożdżowe :)
W tym czasie gdy ciasto wyrasta zajmuję się farszem.

Składniki na farsz:
  • 2 cebule - obrane pokrojone w piórka
  • 15 szt. oliwek zielonych
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag wędliny (opcjonalnie)
  • 20 dag sera na wierzch ( u mnie Edamski)
Cebule obieram, kroję w piórka przesmażam na 2 łyżkach oleju. Przekładam do miseczki. Pieczarki myję, kroję przesmażam na tej samej patelni co cebulę dodając do nich 1 łyżkę masła. Wystarczy, że odparują. Wędlinę kroję w kostkę, oliwki na połówki lub w krążki. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.

Pasta pomidorowa do posmarowania ciasta
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano świeże lub 1 łyżeczka suszonego
  • bazylia świeża 5 listków lub 1/2 łyżeczki suszonej
Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do przecieru. Świeże zioła przepłukać, drobno pokroić, przełożyć do przecieru, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto, przerabiam na stolnicy, następnie wałkuję lub rozciągam na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję pastą pomidorową



następnie dodaję kolejno składniki: cebulę, pieczarki, oliwki, wędlinę. 

 (jarska)

(lub z dowolną wędliną)

Wkładam do nagrzanego do 200st. piekarnika na 15 minut. Wyciągam posypuję serem i wkładam na kolejne 10 - 15 minut. Brzegi powinny być zrumienione i ser stopiony. Piekę tak ponieważ mój piekarnik jest bez termoobiegu. 

Jeśli macie termoobieg dodajcie ser od razu i pieczcie około 20 minut do zrumienienia brzegów. Polecam.



9 komentarzy:

  1. Mniamuśnie wyglądają Twoje zapiekanki pizzowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za fajniutki przepis...tak apetycznie wygląda...więc dzisiaj to zrobię
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko co przypomina w smaku pizze jest dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię taką samą :) Wczoraj była na kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę, że się Wam podoba, życzę smacznego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak własnej roboty. Wygląda znakomicie, pewnie i amatorów jej nie brakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam !!!

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
    Zapraszam http://jusia-part1.blogspot.co.uk/2013/12/liebster-award.html

    Jusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jej dziękuję ślicznie za nominację. Nie wiem czy podołam pytaniom i całej reszcie :) dziękuję

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger