poniedziałek, 2 grudnia 2013

Boeuf Stroganow

Jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, bardzo dobrze znanym i często gotowanym (link). U mnie zazwyczaj na imprezy domowe. Można przygotować dzień wcześniej pod warunkiem, że mięso jakiego używacie to rostbef lub pierwsza krzyżowa. Jeżeli jest to polędwica musicie przygotować danie tuż przed podaniem, ponieważ twardnieje podczas kolejnego podgrzewania, traci swoją delikatność. 

Składniki:
  • 80 dag rostbefu
  • 20 dag pieczarek
  • 2 papryki żółta i czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 230 ml przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, cukier(szczypta), 1 łyżeczka słodkiej papryki


Mięso oczyszczam z błon, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję w poprzek włókien na plastry 1 cm a potem na paseczki, przekładam do miski i skrapiam sokiem z cytryny, mieszam. Obieram cebulę, kroję w piórka, pieczarki płukam, kroję w plastry, z papryki usuwam gniazda nasienne, płukam i kroję w paski, czosnek obieram miażdżę.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i smażę mięso, porcjami by się ładnie przesmażyło a nie dusiło, przekładam do rondla. Na patelnię wlewam 1 szklankę przegotowanej wody by pozostałości po obsmażaniu ładnie się rozpuściły, przelewam to do rondelka z mięsem i duszę pod przykryciem 0,5 godziny. Na czystą patelnię wlewam 1 łyżkę oleju przesmażam cebulę, czosnek przekładam do mięsa. Następnie pieczarki do zrumienienia i do mięsa. Podduszam 5 minut i dodaję pokrojoną paprykę, przecier, rozmąconą skrobię w 2 łyżkach zimnej wody. Duszę kolejne 5 minut od zagotowania, doprawiam do smaku i odstawiam. Można podać bezpośrednio po przygotowaniu lub na drugi dzień. 
Zawsze można użyć innego mięsa np. gulaszowego wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Gwarantuję Wam, że będzie pyszne i będzie smakowało z tą tylko różnicą, że nie będzie to już Boeuf Stroganow.



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Właśnie się zorientowałam,że mój komentarz brzmi tak samo,jak nazwa Twojego bloga-zupełny przypadek,ale danie mnie sprowokowało do takiego właśnie komentarza:)

      Usuń
    2. Cha cha świetnie to zabrzmiało :) dziękuję za komentarze, pozdrawiam ciepło

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger