niedziela, 1 września 2013

Zapiekanka warzywno - mięsna

Eksperyment się udał, będę do niej wracać.


Składniki na warzywny spód:
  • mała cukinia
  • mała bulwa kopru włoskiego
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
Cukinię i marchewkę oczyszczam, trę na dużych oczkach tarki. Z kopru odcinam natkę, kroję drobno. Cebulę obieram, kroję w piórka, podsmażam na łyżce oleju dodaję koper,podsmażam do zrumienienia dodaję resztę warzyw i smażę razem około 5 minut na małym ogniu. Odstawiam do przestygnięcia. 

W tym czasie przygotuję farsz mięsny:
  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta soli, pieprzu
  • zioła: mięta, oregano, rozmaryn
Na łyżce oleju podsmażam zmiażdżony czosnek dodaję do niego mięso, mieszam, przyprawiam, dodaję drobno pokrojone zioła. Przesmażam do zrumienienia. Następnie robię sos beszamelowy .

Do farszu warzywnego dodaję przyprawy, jajko, bułkę tartą. Wszystko razem mieszam. Spód naczynia żaroodpornego smaruję 1/3 sosu beszamelowego, na sos nakładam farsz warzywny. Następnie farsz mięsny a na niego resztę sosu beszamelowego. Na sos układam pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Piekę 1 godzinę w 180 - 200st.



 Mojej rodzince bardzo smakowało, zachęcam do zrobienia :)
 


2 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger