piątek, 13 września 2013

Barszcz wołyński

Przepis pochodzi z książki "365 Obiadów" Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Barszcz jest świetny, smakuje mi bardzo. Może jest z nim trochę pracy ale naprawdę warto.


Najpierw ugotowałam rosół z 1 nogi  i 2 pojedynczych piersi z kurczaka.

Składniki:
  • 4l rosołu
  • 2 średnie buraki czerwone
  • główka kapusty mała około 1kg lub mniej
  • 4 duże pomidory
  • 1 łyżka stołowa masła
  • śmietana (opcjonalnie)
Buraki opłukałam, oczyściłam i ugotowałam w skórce z dodatkiem szczypty soli i kwasku cytrynowego. Kapustę po oczyszczeniu ze zniszczonych liści i przepłukaniu, pokroiłam na ćwiartki i włożyłam do wrzącej posolonej 1 łyżeczkę wody. Gotowałam 15-20 min (do miękkości). Pomidory pokroiłam w niewielkie kawałki i wrzuciłam na roztopione masełko. Dusiłam do czasu aż się całkowicie "rozpadną" tak by można je było przetrzeć przez sito. Ugotowane buraczki obrałam, pokroiłam w 1cm szerokości słupki. Ćwiartki kapusty przekroiłam wzdłuż na pół a następnie w poprzek robiąc 1 cm szerokości kawałki. Warzywa wraz z przecierem dałam do rosołu i gotowałam 15min od zagotowania. Ugotowane mięso pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Można ją jeszcze podprawić śmietaną, ale ja to pominęłam. Nie chciałam psuć takiego pięknego kolorku ale przede wszystkim chciałam uniknąć dodatkowych kalorii ;)


Pyszne, polecam!

8 komentarzy:

  1. Myślę, że wysiłek włożony w przygotowanie tego barszczu, jest opłacalny :) Co prawda takiego jeszcze nie próbowałam ale Twój ma piękny kolor i na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam... piękne i pyszne zupka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Malgorzata Katrenak23 września 2013 14:13

    barszczyk pyszny!
    zawzielam sie i zrobilam.Tylko mi wyszedl bardziej buraczkowy kolor-pewnie dalam za duzo buraczkow
    mialam 2 male podluzne-myslalam nie wystarczy-dolozylam.
    ale smak super.
    kapusta,buraki,i pomidory czesto u mnie kroluja ale jeszcze nigdy w jednym garnku..
    rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Gosiaczek :) cieszę się, że smakowało. Powiem Ci, że mnie też sama byłam zaskoczona. Książkę zaczęłam dopiero czytać więc z pewnością będzie więcej przepisów z kuchn staropolskiej. Całuję mocno i pozdrawiam całą Rodzinkę :)

      Usuń
  4. Malgorzata Katrenak24 września 2013 16:34

    wczesnie wstajesz.....

    OdpowiedzUsuń
  5. Barszcz wyglada pysznie, musze spróbować twojego przepisu, polecam również ten stary przepis na barszcz wołyński: http://przepisybabci.com/barszcz-wolynski-z-pomidorow/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, chętnie wypróbuję :)pozdrawiam ciepło

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger