Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 1 pojedyncza pierś
- 4 pałeczki
- marynata
- 100 g płatków kukurydzianych
- skrzydełka na pół a najcieńsza część odrzucamy
- pierś kroimy w kawałki 1,5 cm szerokości
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy Dijon, 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 papryczki chili lub łyżeczka w proszku (można pominąć)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej i carry
- 1 łyżka vegety
- zioła: bazylia, oregano, mięta, rozmaryn
Do marynaty wkładamy mięso i zostawiamy na minimum 3 godziny w lodówce. Najlepiej jest zostawić na całą noc.
Płatki wkładamy do woreczka i miażdżymy wałkiem w bardzo drobniutkie kawałeczki. Mięso wyciągamy z marynaty obtaczamy w płatkach i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy w piekarniku około 40 minut w 200st.C
Jeżeli pokusicie się na samą pierś z kurczaka to wystarczy ją podsmażyć na głębokim tłuszczu będzie upieczona i soczysta. Natomiast pałeczki z kurczaka niestety się nie usmażą trzeba je podpiec.
Podałam z zieloną sałatą i pomidorami w sosie francuskim.
W oryginale nie ma żadnych płatków w marynacie. Caly sekret to maczanie w mące z ziołami i wodzie na przemian, wtedy marynata się rozwarstwia. Następnie smaży się w głębokim oleju.
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć :) dzięki
Usuń