piątek, 5 lipca 2013

Knedle z morelami

Przechodząc obok sklepu warzywnego, wpadły mi w oko piękne, żółciutkie okazałe morele. Żal nie skorzystać ;)




Składniki:
  • 10 moreli
  • 20 dag twarogu
  • 25 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 dag masła
  • szczypta soli
do obtoczenia:
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki bułki tartej
Morele opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym.  Żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dodajemy szczyptę soli, bułkę tartą i twaróg. Gdy składniki się połączą odstawiamy mikser i dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku  ciasta, cienko wałkujemy i oblepiamy morele. Morele powinny być równomiernie otoczone ciastem.
Do garnka wlewamy około 3l wody dodajemy płaską łyżkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy morele. Należy je przemieszać od czasu do czasu. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. W tym czasie topimy masełko i dodajemy do niego bułkę tartą. Smażymy na małym ogniu często mieszając, ponieważ może się przypalić. Łyżką cedzakową wyciągamy knedle, obtaczamy w bułce i podajemy.  


 Moja Teściowa była zachwycona ;)



 

4 komentarze:

  1. Też bym była :) Wyglądem zachęcają :)Aż głodna się zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to muszę cię kiedyś na nie zaprosić ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. O to właśnie chodzi :) robiłam już kilka razy i zauważyłam, że jeśli są małe morele to lepiej zrobić lżejsze ciasto na 20 dag sera tyle samo mąki. Duże morele wymagają dłuższego gotowania.

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger