Składniki:
- 10 moreli
- 20 dag twarogu
- 25 dag mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 dag masła
- szczypta soli
- 5 dag masła
- 4 łyżki bułki tartej
Do garnka wlewamy około 3l wody dodajemy płaską łyżkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy morele. Należy je przemieszać od czasu do czasu. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. W tym czasie topimy masełko i dodajemy do niego bułkę tartą. Smażymy na małym ogniu często mieszając, ponieważ może się przypalić. Łyżką cedzakową wyciągamy knedle, obtaczamy w bułce i podajemy.
Moja Teściowa była zachwycona ;)
Też bym była :) Wyglądem zachęcają :)Aż głodna się zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńno to muszę cię kiedyś na nie zaprosić ;)
UsuńNarobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńO to właśnie chodzi :) robiłam już kilka razy i zauważyłam, że jeśli są małe morele to lepiej zrobić lżejsze ciasto na 20 dag sera tyle samo mąki. Duże morele wymagają dłuższego gotowania.
Usuń